Belasting 2022

Het inkomstenbelastingtarief bestaat volgens de belastingsite nog slechts uit 2 tarieven, 37,07% als je onder een belastbaar inkomen zit van 69.399 en 49,50% bij een hoger belastbaar inkomen.

Maar klopt dat wel

Ja, maar de belasting kan verminderd worden met heffingskortingen. In bijgaand stuk ga ik uit van een persoon die inkomen uit tegenwoordig arbeid heeft. Welke heffingskortingen kunnen dan van toepassing zijn: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Inkomens tot 22.357

Tot aan een inkomen van 22.357 is het maximale belastingtarief 7,05% oftewel € 1.575,-.

Inkomens van 22.357 tot 36.650

Elk euro dat je extra verdiend wordt je heffingskorting verminderd met 3,397% oftewel je belastingtarief bedraagt 40,47% (37,07% + 3,397%).

Inkomens van 36.650 tot 69.399

Elk euro dat je extra verdiend wordt je heffingskorting verminderd met 11,867% oftewel je belastingtarief bedraagt 48,94% (37,07% + 11,867%).

Inkomens van 69.399 tot 109.347

Elk euro dat je extra verdiend wordt je heffingskorting verminderd met 5,86% oftewel je belastingtarief bedraagt 55,36% (49,5% + 5,86%). (De algemene heffingskorting bedraagt hier 0, alleen arbeidskorting is nog van toepassing).

Inkomens boven 109.347

De heffingskorting is hier niet meer van toepassing oftewel je belastingtarief bedraagt 49,5% voor elk euro dat je extra verdiend.

Is dit alles dan?

Nee, want we hebben ook zoiets als zorgtoeslag. Deze bedraagt maximaal € 1.336,-, maar wordt verminderd met ongeveer 13,7% bij een belastbaar inkomen tussen 22.362 en 31.999.

Dus effectief wordt je inkomen met 54,33% (37,07% IB tarief + 3,397% heffingskorting + 13,7% zorgtoeslag) belast voor elk loonsverhoging waarbij je belastbaar inkomen valt tussen 22.362 en 31.999.

Belastbaar inkomen vanBelastbaar inkomen totIB tarief HeffingskortingZorgtoeslagEffectief
22.35722.36237,07%3,397%0%40,47%
22.36231.39937,07%3,397%13,7%54,33%
31.39936.65037,07%3,397%0%40,47%
36.65069.39937,07%11,867%0%48,94%
69.399109.34749,5%5,86%0%55,36%
109.34749,5%0%0%49,5%

Bron:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/algemene_heffingskorting/tabel-algemene-heffingskorting-2022

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/arbeidskorting/tabel-arbeidskorting-2022

Voorkom erfbelasting met een aanvullend legaat

Aan belasting betalen hebben mijn klanten een hekel. Maar mijn vak wordt wat dat betreft erg beperkt. Er zijn steeds minder aftrekposten. Zo hebben een flink aantal mensen al zelfs belasting betaald over de eigen woning.

Ik heb al eerder aangegeven dat schenken handig kan zijn om belasting te besparen.

Maar er is nog een mogelijkheid waar naar mijn mening veel te weinig rekening mee wordt gehouden.

Maak gebruik van legaten in uw testament. Ik zelf heb ze 12 jaar geleden al opgenomen in de mijne, maar helaas kom ik ze nog te weinig tegen.

Zo mocht ik laatst de aangifte erfbelasting verzorgen. Het grootste gedeelte van de erfenis zat in steen (meerwaarde op de woonhuis). Aangifte is ingediend en helaas moest er (erf)belasting betaald worden. Deze belasting is beperkt omdat de partner een flinke vrijstelling heeft en ook de helft van het totale vermogen.

Maar wellicht voelt u hem aankomen. Als de partner ons ook verlaat, zal de erfbelasting een flink stuk hoger uit komen te vallen (in deze zaak zelfs drie keer zo hoog). Tenzij we er nu nog iets aan doen!

Kan dat dan? Jazeker, we moeten dan wel naar de notaris om een aanvullend legaat bij het testament op te nemen. U kunt namelijk de kleinkinderen ook als erfgenaam in uw testament opnemen. Om de normale route zoveel mogelijk te volgen kunt u denken om uw kleinkinderen een legaat onder bewind te gunnen ter hoogte van de vrijstelling. Wellicht is het daarbij ook handig om rekening te houden als het aantal kleinkinderen niet evenredig is verdeeld onder uw kinderen.

Maar als we ervan uit gaan dat u twee kinderen heeft en allebei de kinderen hebben zelf ook 2 kinderen dan kan deze legaat de familie € 8.000 tot € 32.000 aan erfbelasting besparen. En dat is serieus veel geld!

Indien er vragen zijn, kunt u gerust contact met mij opnemen.

Hermes Ratgers

Koopzondag

In de gemeente waar ik woon (Twenterand) is er nogal wat te doen omtrent de koopzondag.

Het is bij wet verboden om op zon- en feestdagen open te zijn, waarbij er een vrijstelling geldt voor avondwinkels, vrijstelling voor gelovigen van een religie dat een andere rustdag hanteert dan de zondag en daarnaast kan de gemeente vrijstellingen geven. Tot dusver heeft Twenterand deze vrijstelling nog niet gegeven.

Leidt de koopzondag tot meer omzet? Wellicht maar naar mijn mening alleen inzake impulsaankopen. Een ijsje, koffie of gebak etc. Voor wat betreft de primaire levensbehoeften zal het slechts een verschuiving van de dag of plaats van aankoop zijn.

Andere behoeften als kleding-, electronica- en (tuin)meubelwinkels daar kun je wellicht wat meer tijd voor nemen (om als gezin) rustig te kijken wat je wenst of nodig hebt. Maar geef je daar meer uit als je dat op een zondag kan kopen i.p.v. een ander dag? Ik denk het niet.

Een van de kritieken (vooral binnen deze gemeente) is de zondagrust. Een van de geloofsuitingen die ge-/ misbruikt wordt om de openstelling op zondagen tegen te gaan. Maar als je deze stelling hanteert, ben je dan helemaal eerlijk? Hoeveel mensen volharden zich volledig aan de zondagsrust? En volharden deze mensen zich ook aan alle andere geboden die opgesteld zijn? Of worden die wel weggemoffeld onder de verzachtende omstandigheden (van dat ze niet meer van deze tijd zijn). Ik denk dan maar zo, waarom was het vroeger gewoon dat er families waren met 10 kinderen en nu niet meer? Klaarblijkelijk is er toch iets (in de geloofsovertuiging) veranderd.

In een bericht geplaatst op een van de sociale media kanalen, zag ik een reactie dat het erg belangrijk werd gevonden dat de supermarkten ook op zondag open gingen. Maar is een koopzondag noodzakelijk voor je supermarktbezoek of ga je voornamelijk voor andere winkel?

Mijn antwoord is dat ik geen probleem heb als andere winkels gebruik zouden kunnen maken van koopzondagen. Supermarkten vind ik niet nodig, heb ik per ongeluk te weinig dan kunnen we nog altijd de horeca extra omzet gunnen. Maar wat heb ik wel tekort, dat is tijd. Ik ben alle dagen op kantoor te vinden. Winkelen en boodschappen moeten dus allemaal in het weekend plaatsvinden. Net als de tuin, auto etc etc. Nu wordt het door niet alle omwonenden gewaardeerd als ik een aantal zaken op de zondag doe, dus alles moet op de zaterdag gedaan worden. Ik zou heel graag in alle rust op een zondag (en niet alle zondagen) de tijd kunnen nemen om met mijn gezin te kijken naar (tuin)meubelen, woonaccessoires, kleding en/of schoenen. Want dan gun je mij ook mijn rust.

En wil je als winkelier zo graag op de zondag open, wellicht is het een optie om een kerkgenootschap te starten dat de maandag als rustdag hanteert.

man vrouw firma

Belastingdruk verlagen

Als u als ondernemer aan de eisen voor ondernemerschap voldoet, geldt u voor de inkomstenbelasting als ondernemer (zie ook mijn vorige column). Als ondernemer komt u in aanmerking voor ondernemersaftrekken. Dat kan leiden dat u nauwelijks belasting hoeft te betalen over uw winst tot 15 à 20 duizend euro’s.

Komt u daar boven dan zijn er nog enkele mogelijkheden om de belastingdruk nog iets te verlagen. U kunt bijvoorbeeld uw partner een meewerkbeloning toekennen. Wat ook vaak gebruikt wordt, zijn de zogenoemde man – vrouw firma’s.

Man – vrouw firma

Door uw partner in de onderneming op te nemen, kunt u de fiscale voordelen tot twee keer toe benutten. Echter de belastingdienst heeft daar wel een stokje voor gestoken. Als er sprake is van een ongebruikelijk samenwerkingsverband, tellen de ondersteunende werkzaamheden niet voor het urencriterium (minstens 1.225 werkzame uren per jaar).

Ongebruikelijk samenwerkingsverband

Ongebruikelijk moeten we niet verwarren met of het wel of niet vaak voorkomt. Bij ongebruikelijk is de volgende vraag van belang: Zou u ook een behoorlijk deel van uw onderneming prijsgeven als dezelfde werkzaamheden worden verricht door iemand anders als uw partner? Als er sprake is van een beroep, dan gaat u niet snel samenwerken met iemand die minder opleiding genoten heeft en minder ervaring heeft. De belastingdienst geeft als voorbeeld de tandarts en tandartsassistente. Nu is een man – vrouw firma bij een winkel / detailhandel makkelijker toe te passen.

Dat wil niet zeggen dat het fout gaat of dat de belastingdienst een dergelijke constructie corrigeert. Maar wees wel bedacht dat het problemen kan opleveren. Indien u vragen heeft of u wilt checken of uw man – vrouw firma mogelijk tot problemen kan leiden, dan kunt u gerust contact met mij opnemen.

 

Hermes Ratgers
Administratiekantoor HeRa Finance
Nieuwstraat 21 Vroomshoop
0546-646026

Domeinnaam

Als ondernemer is het hebben van een website een must. Het hoeft geen state of art project te worden en een duur project te zijn, al staat er alleen je gegevens op en wat je doet. Het zorgt voor betere vindbaarheid en de belastingdienst ziet het ook als een manier om je verkoop te promoten.

Maar een website is duur

Dat hoeft niet. Voor slechts € 10,- per jaar (excl. BTW) kunt u een domeinnaam registreren en een website hosten. Als u dat uitbesteed aan een ander, dan worden de kosten uiteraard hoger. Let wel voor € 10,- heeft u een budget hostbedrijf waarbij de prestaties niet optimaal zijn. Maar voor een informatieve site / startup kan dat uitstekend zijn.

Het is professioneler

Bovendien kunt u dan professionele e-mailadressen aanmaken. Op je visitekaartje moet je gewoon niet jan@hotmail.com of jan@gmail.com hebben staan. jan@uwbedrijf.nl staat net iets beter, en het is heel simpel om uw e-mailadres toe te voegen aan uw gmail account.

De voordelen

Daarnaast heeft dit nog wat extra voordelen:

 1. U registreert uw domeinnaam op eigen naam. Het gebeurt wel eens dat een websitebouwer op zijn naam registreert en dan bent u officieel niet eens eigenaar van de door u betaalde en eigen bedachte domeinnaam.
 2. U kunt mail en website van elkaar splitsen. U kunt via een gedeeltelijke DNS wijziging de website naar een betere hostbedrijf / uw websitebouwer doorsturen.
 3. U houdt al uw zakelijke mailverkeer in eigen beheer. Als u wisselt van websitebouwer bent u ook uw e-mail historie kwijt en het kost u dan niets extra’s (domein overzetten e.d.)

Indien er vragen zijn of u heeft hulp nodig bij het uitvoeren hiervan, kunt u gerust contact met mij opnemen.

 

Web Hosting

Restschuld bij verkoop woning

Als u tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 uw eigen woning met verlies verkoopt, bestaat er een fiscale regeling die het mogelijk maakt om de rente af te trekken van de restschuld. Dit is mogelijk voor de duur van 15 jaar en aflossen is fiscaal niet verplicht.

Voor deze renteaftrek maakt het niet uit of de financiering gebeurt door een nieuwe hypotheek of een persoonlijke lening, zolang de restschuld maar gefinancierd is en ontstaan is tussen bovengenoemde data. Het maakt dus niets uit of u een andere woning koopt of dat u huurt.

Om deze restschuld te berekenen gaat de belastingdienst uit van de fiscale waarde van de hypotheek. Dit is het deel van de hypotheek die besteed was aan de eigen woning en waarover u jaarlijks renteaftrek genoot.

Naast de standaard verkoop zijn er ook andere situaties die de belastingdienst als verkoop ziet. Enkele voorbeelden zijn onder andere:

 • schenking (mogelijk ook schenkbelasting verschuldigd)
 • de woning wordt uw 2e woning, bijvoorbeeld door samenwonen
 • verhuur van de volledige woning, waardoor u er niet meer zelf kunt wonen
 • de woning brand af of wordt gesloopt
 • de woning gaat van uw privé-vermogen over naar uw ondernemingsvermogen
 • bij verhuizing waarbij de fiscale termijn verloopt voor renteaftrek en de woning is nog niet verkocht (let op, deze termijn dient vóór 1 januari 2018 verlopen te zijn om in aanmerking te komen voor de regeling)

In deze gevallen is de verkoopprijs de waarde in het economisch verkeer.

Makelaars en hypotheekadviseurs raden u dus ook aan om uw verkoopplannen snel te realiseren. Mijn advies: Wacht met verkopen totdat uw woning meer waard is geworden. Als de bank de restschuld al wil financieren, dan kiest u voor een schuld zonder dat daar iets tegenover staat. Daarnaast gelden er andere bepalingen inzake renteaftrek voor de nieuwe woning, met daarnaast aflosverplichtingen waardoor u per saldo wellicht flink achteruit gaat. Uw makelaar en hypotheekadviseur gaat er uiteraard NIET op achteruit.

Autisme Spectrum Stoornis

[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text]
De eerste week van April was de autisme week. Oftewel het autisme is extra onder de aandacht gehouden, om mensen bewust te maken dat deze stoornis er is.

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die je niet aan de buitenkant ziet, maar het heeft een grote invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier verschilt per persoon, en ook per levensfase. Ook de kenmerken van autisme waar hij / zij moeite mee heeft verschilt ook per persoon.
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]

[mp_span col=”9″]
[mp_text]

Kenmerken van autisme zijn:

Beperkingen in de sociale interactie

Contacten leggen met andere mensen is lastig, dat kan komen doordat zij zich moeilijk in kunnen leven in de gedachtewereld en de bedoelingen van een ander.

Weerstand tegen veranderingen en verminderde flexibiliteit

Iemand met autisme vindt een voorspelbaar verloop van de dag meestal prettig. Veel mensen met autisme hebben veel vaste routines en verstoring daarvan kan veel stress opleveren.

Beperkingen in de communicatie

Informatie wordt vaak letterlijk genomen, waardoor gezegdes, ironie, sarcasme, gebaren, lichaamstaal en gezichtsexpressies moeilijk begrepen wordt. Hierdoor ontstaat vaak conflicten met anderen.

Opvallend beperkte interesses

Maar met de interesses die ze hebben, kunnen ze zeer intensief bezig zijn en hebben vaak moeite om dit te stoppen (preoccupatie).

Beperkingen in de voorstellingsvermogen

Vaak hebben ze moeite om een voorstelling te maken van toekomstige situaties omdat het voorstellingsvermogen niet goed ontwikkeld is.

Overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels

Veel mensen met autisme zijn overgevoelig voor geluid, licht, aanraking, textuur van eten of geur en ondergevoelig voor pijnprikkels.

[/mp_text]

[/mp_span]

[mp_span col=”3″]
[mp_image id=”1240″ size=”large” link_type=”lightbox” link=”#” target=”false” caption=”true” align=”right”]

[/mp_span]

[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text]
Mensen met autisme hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze zijn directer in de communicatie (ook als er niet om gevraagd wordt). Hierdoor kan de informatie op een verkeerde manier overgebracht worden.

Maar is dat nu een stoornis als mensen die kenmerken hebben?

Je kan je afvragen of niet-directe communicatie, huichelarij en hypocriet gedrag niet een veel grotere stoornis is. Wat voor de een sociaal gewenst gedrag is, is voor de ander ongewenst gedrag. Toch!
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]

Rabobank mutaties exporteren

EXPORTEER UW BANKMUTATIES

In plaats van de bankafschriften over te nemen, hebben wij ook de mogelijkheid om alle bankmutaties te importeren. Als die op de juiste manier gebeurd hebben wij altijd aansluiting met uw banksaldo en kunnen wij dit snel met de bankafschriften controleren. 

Hiervoor dient u in te loggen bij uw bank via bankieren.rabobank.nl/klanten/

BANKMUTATIES SELECTEREN

Wij raden u aan om eens per maand of per kwartaal de gehele periode te selecteren. Let op dat u niet de dag van vandaag meeneemt.

 • Klik op: Naar betalen & Sparen (onder uw bankrekening of klik op de bankrekening).
 • Klik op: downloaden transacties.
 • Selecteer “Transacties op datum van specifieke rekeningen”.
 • Selecteer als bestandsformaat MT940 Structured (.swi).
 • Kies vervolgens de datums waarvan u de mutaties wilt hebben. Selecteer daarbij of 1 kwartaal per keer of klik op de maandkeuze.
 • Klik op download.
 • Klik op opslaan bij de vraag “Wat wilt u doen met MT940.swi?”.
 • Sluit het venster “Uw downloadbestand wordt aangemaakt…”.

U kunt nu de bestanden mailen. De bestanden zijn opgeslagen onder downloads.

KleisteenXpert

Zoals elk boekhoudpakket staan er op de Kleisteensite boekhouders op die kunnen werken met Kleisteen. Veelal zijn dit kantoren die 1 of enkele klanten hebben die met Kleisteen werken en van daaruit de administratie controleren.

Maar vaak weten ze niet welke mogelijkheden dit pakket heeft (ik kan u zeggen, dat zijn er veel). Kleisteen heeft derhalve KleisteenXperts benoemd, kantoren die voldoen aan enkele (strenge) voorwaarden.

Een KleisteenXpert

onderscheidt zich door een uitgebreide, praktische, actuele en jarenlange kennis van Kleisteen.
Een Kleisteen Xpert kan u op weg helpen bij het zo optimaal mogelijk inrichten van uw administratie. Met een efficiënt ingerichte boekhouding en administratie kunt u veel tijd en geld besparen.

WAT KUNT U VERWACHTEN VAN DE KLEISTEEN XPERT?

 • Jarenlange ervaring in het gebruik van Kleisteen (minimaal 5-7 jaar)
 • Het op peil houden van de kennis d.m.v. jaarlijkse bijscholingscursussen
 • Uitgebreide praktijkkennis o.a. op het gebied van Projecten, uren, voorraad, abonnementen, layouts, verwerking van digitale documenten, ebankieren etc.
 • Een werkwijze zoals wij dit bij Kleisteen adviseren. Deze werkwijze is gebaseerd op onze ervaringen, opgedaan gedurende de ruim 13 jaar dat wij bestaan.
Via welke sites kan ik de kleisteenxpert benaderen

Zorgkosten

Binnenkort kan ik me weer opmaken voor de aangiften inkomstenbelasting. Een lastig onderwerp daarin is de zorgkosten. Voor u is het wellicht handig om alvast enigszins te weten wat daarbij de spelregels zijn.
 

De zorgkosten zijn aftrekbaar als u zorgkosten betaalt voor uzelf en uw partner, voor uw kinderen jonger dan 27 jaar, voor ernstig gehandicapte personen die tot uw huishouden behoren en voor inwonende zorgafhankelijke ouders, broers en zussen.
 

Als de kosten geen betrekking hebben op een ziekte of handicap, zijn ze niet aftrekbaar. Er moet een direct verband zijn. Premies voor een zorgverzekering, door de zorgverzekeraar vergoede kosten en kosten die de belastingplichtige zelf betaalt als onderdeel van een vrijwillig of verplicht eigen risico zijn tevens niet aftrekbaar.
 

De zorgkosten zijn alleen aftrekbaar als u ze aannemelijk maakt, met nota’s van de gemaakte kosten en met rekeningafschriften waarop te zien is door wie de kosten betaald zijn. Ook een jaaroverzicht van de zorgverzekeraar is belangrijk.

Enkele zorgkosten uitgelicht:

Genees- en heelkundige hulp

Uitgaven die naar hun aard als medische behandeling zijn te kwalificeren. Denk hierbij aan kosten van een huisarts of verpleging en ook tandartskosten. Kosten voor genees- en heelkundige hulp zijn aftrekbaar als de behandeling op voorschrift of onder begeleiding van een huisarts is uitgevoerd.

Bepaalde aangewezen paramedische behandelingen zijn zonder voorschrift aftrekbaar. Voor genees- en heelkundige hulp zijn kosten van een ooglaserbehandeling nooit aftrekbaar.

 

Hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelen zijn voorzieningen, apparaten en andere medische hulpmiddelen die hoofdzakelijk door zieke of invalide personen worden gebruikt. Alleen de werkelijke kosten zijn aftrekbaar, maar let op elk jaar worden de regels hieromtrent aangepast.

Dieet op voorschrift huisarts of diëtist

Als u vanwege uw gezondheid een dieet volgt (op voorschrift van een arts of diëtist), dan kan u recht op aftrek hebben als het dieet is opgenomen op de dieetlijst.

 

Extra uitgaven voor kleding- en beddengoed

U heeft recht op een forfaitair bedrag aan aftrek als u in verband met ziekte of invaliditeit voor tenminste een kalenderjaar meer geld uitgeeft aan kleding en beddengoed dan iemand zonder deze ziekte of invaliditeit.

 

Reiskosten ziekenbezoek

U kan reiskosten voor ziekenbezoek onder voorwaarden aftrekken.

De belastingplichtige mag voor de aftrek € 0,19 per kilometer rekenen bij gebruik van een auto. Voor reizen per taxi, met het openbaar vervoer of op een andere wijze mogen de werkelijke kosten in aftrek gebracht worden. De werkelijke kosten moeten aan de hand van vervoersbewijzen aannemelijk gemaakt worden.

 

Heeft u meer vragen hieromtrent of heeft u hierbij hulp nodig, dan kunt u gerust contact met mij opnemen via mijn website Hera Finance of mijn speciale inkomstenbelasting site.