man vrouw firma

Belastingdruk verlagen

Als u als ondernemer aan de eisen voor ondernemerschap voldoet, geldt u voor de inkomstenbelasting als ondernemer (zie ook mijn vorige column). Als ondernemer komt u in aanmerking voor ondernemersaftrekken. Dat kan leiden dat u nauwelijks belasting hoeft te betalen over uw winst tot 15 à 20 duizend euro’s.

Komt u daar boven dan zijn er nog enkele mogelijkheden om de belastingdruk nog iets te verlagen. U kunt bijvoorbeeld uw partner een meewerkbeloning toekennen. Wat ook vaak gebruikt wordt, zijn de zogenoemde man – vrouw firma’s.

Man – vrouw firma

Door uw partner in de onderneming op te nemen, kunt u de fiscale voordelen tot twee keer toe benutten. Echter de belastingdienst heeft daar wel een stokje voor gestoken. Als er sprake is van een ongebruikelijk samenwerkingsverband, tellen de ondersteunende werkzaamheden niet voor het urencriterium (minstens 1.225 werkzame uren per jaar).

Ongebruikelijk samenwerkingsverband

Ongebruikelijk moeten we niet verwarren met of het wel of niet vaak voorkomt. Bij ongebruikelijk is de volgende vraag van belang: Zou u ook een behoorlijk deel van uw onderneming prijsgeven als dezelfde werkzaamheden worden verricht door iemand anders als uw partner? Als er sprake is van een beroep, dan gaat u niet snel samenwerken met iemand die minder opleiding genoten heeft en minder ervaring heeft. De belastingdienst geeft als voorbeeld de tandarts en tandartsassistente. Nu is een man – vrouw firma bij een winkel / detailhandel makkelijker toe te passen.

Dat wil niet zeggen dat het fout gaat of dat de belastingdienst een dergelijke constructie corrigeert. Maar wees wel bedacht dat het problemen kan opleveren. Indien u vragen heeft of u wilt checken of uw man – vrouw firma mogelijk tot problemen kan leiden, dan kunt u gerust contact met mij opnemen.

 

Hermes Ratgers
Administratiekantoor HeRa Finance
Nieuwstraat 21 Vroomshoop
0546-646026

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *