Dat is Twente op zijn best

Met deze kop werd er in de Tubantia melding gemaakt over hoe vrienden de winkel van een Vriezenveens vuurwerkslachtoffer open houden. Ook zijn er verscheidene oproepen geweest om een goede noaber te zijn en voortaan de producten aldaar te betrekken.

Hoezo voortaan? Waarom deden we dat nog niet dan? Was de winkel nog niet bekend genoeg, durfden we niet binnen te komen, bang voor het onbekende, bang om iets te moeten kopen of juist bang om teveel te betalen?

In onze jacht om efficiënt te winkelen en goedkoop uit te zijn, komen we al snel online uit en laten we de lokale winkelier / ondernemer weleens links liggen. Hoe begrijpelijk en eenvoudig te verklaren dat ook is, zijn er ook vele verklaringen voor waarom er een verschil zit in de tarieven en waarom het belangrijk is verder te kijken. Binnen redelijke grenzen uiteraard.

Maar ook het sociale aspect wordt verwaarloosd bij dergelijk (online) koopgedrag. Door te winkelen bij de plaatselijke ondernemers kom je ook in contact met anderen en dien je te communiceren. Wees een goede noaber en toon belangstelling voor de plaatselijke.

Voorbeeld: een man moest om zijn auto goedgekeurd te hebben een aanpassing laten verrichten. Een kennis zou dit doen (?) voor €50,- terwijl de garage daarvoor €100,- rekende. Vraagt de garage teveel? Nee, want van die €100,- moet er €20,- als BTW afgedragen worden. Een gedeelte van het overgebleven bedrag is ter dekking van de algemene kosten (huur / loonkosten / boekhouder / verzekeringen) en wat resteert daar mag de onderneming belasting over betalen. De ondernemer houdt (zelfs zonder personeel) een schijntje over van die €100,-. Toch verdien je zelf €50,- door voor de goedkopere optie te kiezen. Maar de gevolgen van de goedkopere optie kunnen zijn dat de ondernemer het niet meer redt, gevolgen zijn nog meer leegstand, meer werkloosheid en consequenties bij de toeleveranciers. Los van de vraag of je de persoon succesvol aansprakelijk kan stellen als er fouten worden gemaakt, want je kunt nergens heen om iets te bewijzen.

Ook de overheid heeft een belangrijke rol hierbij. Landelijk is het te overwegen om verschil tussen zwart/wit werk te verkleinen door het BTW tarief op alle arbeid te verlagen naar 6%. Maar ook de gemeente kan helpen door “oneerlijke concurrentie” tegen te gaan en niet haar eigen inkomsten / projecten voorop te stellen.

Een goede noaber gaat dus verder dan helpen na een ongeluk.

Gelukkig heb ik genoeg parkeerplaatsen voor als jullie willen noaberen aan de Nieuwstraat 21 te Vroomshoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *