Box 2 aanpassen voor alle ondernemingen

De Inkomsten Belasting voor ondernemers zorgt al enige tijd voor problemen.

 

Recente nieuwsberichten

Onlangs hebben velen al een petitie ondertekend tegen afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Nu staat de nieuws ook vol met berichten inzake de jacht van de belastingdienst tegen schijnzelfstandigen (in de zorg).

Maar er zijn ook genoeg andere aspecten te melden om aan te geven dat de Box 1 ondernemers diverse problemen geven.

  • Probeer maar eens een niet ondernemer (IND medewerkers, rechters, etc) uit te leggen dat het fiscale inkomen van een ondernemer (ondernemerswinst na diverse aftrekken en afschrijvingen) vele malen lager is dan het besteedbaar inkomen van een ondernemer. Op zich ook logisch want bij hen is het fiscale inkomen (bruto loon) juist hoger dan het besteedbaar inkomen.
  • Waarom dien je als ondernemer 3 jaarverslagen te tonen (uitzonderingen daargelaten) en alle IB aangiften, terwijl je als werknemer makkelijk kan volstaan met een werkgeversverklaring en een loonstrook.

Persoonlijk vind ik dat de regering het te aantrekkelijk heeft gemaakt om als ondernemer aan de slag te gaan. Door alle fiscale aftrekposten hoef je over de eerste € 15.000,- winst geen belasting te betalen. Dat is te vergelijken met een bruto loon van meer dan € 22.500,-. Er zijn ook veel werkgevers die daar van profiteren, door werknemers dit voor te stellen terwijl de basis voor het ondernemerschap voor die mensen er nauwelijks is.

Ook de UWV stimuleert mensen om als ondernemer te starten. Echter niet elk persoon is geschikt om ondernemer te zijn, net zo min als elk student geschikt is om de VWO en de universiteit te volgen. In theorie wellicht wel, in de praktijk echter niet.

 

Wat is dan de oplossing

Zou het niet een idee zijn om de “Winst uit onderneming” in zijn geheel uit box 1 te halen en dit in box 2 te laten komen. Ongeveer 70% van de winstdeel van de onderneming dient dan als soort “gebruikelijk loon” in box 1 worden aangegeven.

Voor de onderneming geldt dan regels zoals die voor VPB plichtige ondernemingen ook gelden, echter hoeft er geen Vennootschapsbelasting betaald te worden maar BOX 2 belasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *