Aan belasting betalen hebben mijn klanten een hekel. Maar mijn vak wordt wat dat betreft erg beperkt. Er zijn steeds minder aftrekposten. Zo hebben een flink aantal mensen al zelfs belasting betaald over de eigen woning.
Ik heb al eerder aangegeven dat schenken handig kan zijn om belasting te besparen.
Maar er is nog een mogelijkheid waar naar mijn mening veel te weinig rekening mee wordt gehouden.
Maak gebruik van legaten in uw testament. Ik zelf heb ze 12 jaar geleden al opgenomen in de mijne, maar helaas kom ik ze nog te weinig tegen.
Zo mocht ik laatst de aangifte erfbelasting verzorgen. Het grootste gedeelte van de erfenis zat in steen (meerwaarde op de woonhuis). Aangifte is ingediend en helaas moest er (erf)belasting betaald worden. Deze belasting is beperkt omdat de partner een flinke vrijstelling heeft en ook de helft van het totale vermogen.
Maar wellicht voelt u hem aankomen. Als de partner ons ook verlaat, zal de erfbelasting een flink stuk hoger uit komen te vallen (in deze zaak zelfs drie keer zo hoog). Tenzij we er nu nog iets aan doen!
Kan dat dan? Jazeker, we moeten dan wel naar de notaris om een aanvullend legaat bij het testament op te nemen. U kunt namelijk de kleinkinderen ook als erfgenaam in uw testament opnemen. Om de normale route zoveel mogelijk te volgen kunt u denken om uw kleinkinderen een legaat onder bewind te gunnen ter hoogte van de vrijstelling. Wellicht is het daarbij ook handig om rekening te houden als het aantal kleinkinderen niet evenredig is verdeeld onder uw kinderen.
Maar als we ervan uit gaan dat u twee kinderen heeft en allebei de kinderen hebben zelf ook 2 kinderen dan kan deze legaat de familie € 8.000 tot € 32.000 aan erfbelasting besparen. En dat is serieus veel geld!
Indien er vragen zijn, kunt u gerust contact met mij opnemen.
Hermes Ratgers