Koopzondag

In de gemeente waar ik woon (Twenterand) is er nogal wat te doen omtrent de koopzondag.

Het is bij wet verboden om op zon- en feestdagen open te zijn, waarbij er een vrijstelling geldt voor avondwinkels, vrijstelling voor gelovigen van een religie dat een andere rustdag hanteert dan de zondag en daarnaast kan de gemeente vrijstellingen geven. Tot dusver heeft Twenterand deze vrijstelling nog niet gegeven.

Leidt de koopzondag tot meer omzet? Wellicht maar naar mijn mening alleen inzake impulsaankopen. Een ijsje, koffie of gebak etc. Voor wat betreft de primaire levensbehoeften zal het slechts een verschuiving van de dag of plaats van aankoop zijn.

Andere behoeften als kleding-, electronica- en (tuin)meubelwinkels daar kun je wellicht wat meer tijd voor nemen (om als gezin) rustig te kijken wat je wenst of nodig hebt. Maar geef je daar meer uit als je dat op een zondag kan kopen i.p.v. een ander dag? Ik denk het niet.

Een van de kritieken (vooral binnen deze gemeente) is de zondagrust. Een van de geloofsuitingen die ge-/ misbruikt wordt om de openstelling op zondagen tegen te gaan. Maar als je deze stelling hanteert, ben je dan helemaal eerlijk? Hoeveel mensen volharden zich volledig aan de zondagsrust? En volharden deze mensen zich ook aan alle andere geboden die opgesteld zijn? Of worden die wel weggemoffeld onder de verzachtende omstandigheden (van dat ze niet meer van deze tijd zijn). Ik denk dan maar zo, waarom was het vroeger gewoon dat er families waren met 10 kinderen en nu niet meer? Klaarblijkelijk is er toch iets (in de geloofsovertuiging) veranderd.

In een bericht geplaatst op een van de sociale media kanalen, zag ik een reactie dat het erg belangrijk werd gevonden dat de supermarkten ook op zondag open gingen. Maar is een koopzondag noodzakelijk voor je supermarktbezoek of ga je voornamelijk voor andere winkel?

Mijn antwoord is dat ik geen probleem heb als andere winkels gebruik zouden kunnen maken van koopzondagen. Supermarkten vind ik niet nodig, heb ik per ongeluk te weinig dan kunnen we nog altijd de horeca extra omzet gunnen. Maar wat heb ik wel tekort, dat is tijd. Ik ben alle dagen op kantoor te vinden. Winkelen en boodschappen moeten dus allemaal in het weekend plaatsvinden. Net als de tuin, auto etc etc. Nu wordt het door niet alle omwonenden gewaardeerd als ik een aantal zaken op de zondag doe, dus alles moet op de zaterdag gedaan worden. Ik zou heel graag in alle rust op een zondag (en niet alle zondagen) de tijd kunnen nemen om met mijn gezin te kijken naar (tuin)meubelen, woonaccessoires, kleding en/of schoenen. Want dan gun je mij ook mijn rust.

En wil je als winkelier zo graag op de zondag open, wellicht is het een optie om een kerkgenootschap te starten dat de maandag als rustdag hanteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *